ΑΠΣ ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΔΡΟΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ


Αναφορικά με το ζήτημα που δημόσια προέκυψε (με δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) για τον ημιμαραθώνιο που αποφάσισε να διοργανώσει στα τέλη Σεπτέμβρη το σωματείο Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος (ΚΓΣ), καταρχήν ευχόμαστε – όπως σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις – καλή επιτυχία. Ο ΑΠΣ / ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ έχει παρακολουθήσει σε όλο το φάσμα τα δημοσιεύματα και τα ζητήματα που σχετίζονται με την εν λόγω διοργάνωση (που γίνεται με την συμμετοχή και ιδιωτικής εταιρείας) και την πραγματικά ογκώδη για την εποχή μας (δεκάδων χιλιάδων ευρώ) χρηματοδότηση από τον Δήμο Κέρκυρας του συγκεκριμένου αγώνα και έχει, επίσης, γίνει αποδέκτης του προβληματισμού και των έντονων διαμαρτυριών των δρομέων και του δρομικού κινήματος.
Ο ΑΠΣ / ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ, η ίδρυση του οποίου το 2011 συνέβαλε και συμβάλλει αποφασιστικά στην δυναμική ανάπτυξη του γνήσιου δρομικού κινήματος της Κέρκυρας, των λαϊκών αγώνων δρόμου και του λαϊκού μαζικού αθλητισμού – πολιτισμού γενικότερα, εκφράζοντας σταθερά, υπεύθυνα και συγκροτημένα το κίνημα αυτό, υπενθυμίζει και υπογραμμίζει πως
1) Ο τελευταίος – πρόσφατος αγώνας του ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ, τον Μάη, ο 3ος ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ενισχύθηκε – υποστηρίχθηκε από τον Δήμο-ΔΟΠΑΠ αποκλειστικά με το ποσό των 200 ευρώ.. (και δεν παραλείψαμε να ευχαριστήσουμε) ενώ ο συνολικός προυπολογισμός της διοργάνωσης ήταν μικρότερος των χιλίων ευρώ.
2) Τα προβλήματα του αθλητισμού στην Κέρκυρα είναι πολλά, οι ελλείψεις σε αθλητικά υλικά κλπ είναι πολύ μεγάλες, το ίδιο και οι ελλείψεις των συλλόγων, οι αθλητικές υποδομές στην πόλη και την ύπαιθρο έχουν άμεσες ανάγκες βελτιώσεων και παρεμβάσεων. Για το λόγο αυτό, η ενίσχυση από το δημόσιο χρήμα του Δήμου (και δεν υπολογίζονται εδώ άλλες πηγές χρηματοδότησης, ιδιωτικές η και δημόσιες) για τον αγώνα ενός και μόνο Σωματείου με 30.000 ευρώ, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
3) Εκφράζοντας γενικότερα την θέση μας, ο Αρχίλοχος παραμένει σταθερά αντίθετος (από την ίδρυση του, έως και σήμερα) στην εμπορευματοποίηση – γιγάντωση των λαϊκών αγώνων δρόμου και την δημιουργία κακέκτυπων αγώνων – μικρογραφίες αγώνων πρωταθλητισμού, που σαφώς και απαιτούν την «ευγενική χορηγία» (με το αζημίωτο πάντα) οδηγώντας στον εκτροχιασμό του λαϊκού δρομικού κινήματος από τον δρόμο του λιτού και απέριττου σε μια πλειοδοσία παροχών και δημιουργία τεχνητών αναγκών, περιορίζοντας τόσο την αυτονομία των αθλητών και την καλλιέργεια των εσωτερικών κινήτρων για άθληση, όσο και την ίδια την ουσία της ελεύθερης λαϊκής έκφρασης. Παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε δεχτεί την λοιδορία διαφόρων για τους λιτούς (χωρίς μεζέδες κλπ) αγώνες μας.. χωρίς τα τελευταίας τεχνολογίας τσιπ, οι δικοί μας αγώνες δεν είναι «ξετσίπωτοι» αλλά γνήσια λαϊκή έκφραση. Αντίθετα, ξετσίπωτοι, αν και με τσιπ, είναι αυτοί που βλέπουν τους αθλητές σαν εμπόρευμα για να γεμίσουν τις τσέπες τους (ενίοτε και την άκρατη ματαιοδοξία τους) είτε εταιρίες – είτε ιδιώτες, και είναι οι ίδιοι που ανοίγουν την κερκόπορτα για να περάσουν οι μεγάλοι καρχαρίες, αφού στην λογική της ελεύθερης αγοράς το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό..
Καλούμε τους αθλητές, τους δρομείς, το δρομικό κίνημα – στήριξε τα γνήσια λαϊκά δρομικά κινήματα – μην επιτρέπεις να σε αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα για οποιοδήποτε κέρδος.